Windows 10 lanseras till sommaren, förmodligen under senare delen av juli, och många har frågat vad jag tror om det nya operativsystemet. På en av mina testdatorer har jag kört Windows 10 Preview Release sedan det släpptes i september förra året, för dig som vill prova.
Det låter som en kliché, och något jag jag skrivit om andra Windows-versioner, men Windows 10 verkar bli det system som Microsoft satsade mot i och med Windows 8/8.1. Nu tycker inte jag att Windows 8 är ett dåligt operativsystem. Tvärtom är det riktigt bra, men dess fördelar har överskuggats av två stora misstag som Microsoft gjorde med det… Två misstag som fixas i Windows 10.
När jag började bli klar med den här bloggposten, insåg jag att den blivit alldeles för lång för någon skulle orka läsa alltihop. Så jag har delat upp posten i tre delar. De övriga kommer publiceras på fredag respektive lördag.
Uppdatering: Nu kan du ladda ner och installera Windows 10!
Inför Windows 8 insåg Microsoft att användare börjar gå från datorer till att spendera allt mer tid framför smartphones och surfplattor. Det är ett område Microsoft aldrig varit speciellt starka inom, så med Windows 8 ville företaget skapa ett operativsystem som fungerade både på surfplattor och datorer, med ett gränssnitt hämtat från Windows Phone för smartphones.
I designen av Windows 8 gjorde företaget dock ett fatalt misstag, som la en mörk skugga över hela den nya versionen av Windows. Designern tog nämligen bort startmenyn, och ersatte den med en hemskärm fylld av paneler för appar på samma sätt som i Windows Phone.
När Windows 8 lanserades startade operativsystemet upp till den nya hemskärmen istället för skrivbordet – värdelöst på vanliga datorer.
Försvunna startmeny och skrivbord sänkte Windows 8
Vidare lät man operativsystemet starta direkt till hemskärmen. Tanken var att få användare att vänja sig vid appar skapade för det nya gränssnittet. Dessa appar kördes i helskärmsläge, och gick från början under namnet Metro-appar, för att sedan döpas om till Windows 8-appar och Windows Store-appar.
På surfplattor är det här en bra lösning, men på vanliga datorer blev det kaos. Användare upplevde gränssnittet som hopplöst jobbigt att sitta med, inte minst om du hade en dator med en eller flera stora skärmar. Det blev ett ramaskri och Microsoft lanserade snart Windows 8.1 där man lät användare starta upp till skrivbordet.
Problemet med avsaknaden av startmeny och att systemet startade till hemskärmen gjorde att Windows inte alls såg ut som det brukade. Det klassiska skrivbordet fanns där, men det var inte tillgänglig på samma sätt. Dessa två detaljer gav Windows 8 snabbt riktigt dåligt rykte. Många, många gånger har jag hört användare som kallat Windows 8 för ”värdelöst” utan att ens ha testat det.
Med hjälp av ett tredjepartsprogarm som gratisverktyget Start Menu 8 från IOBit går det att lösa problemen. Installerar du det här programmet kan du starta Windows 8 direkt till skrivbordet och du får dessutom tillbaka den traditionella startmenyn.
Windows 10 återinför skrivbordsmiljön – för datorer
Microsoft har tagit åt sig av kritiken och i Windows 10 har företaget återinfört skrivbordsmiljön för vanliga datorer. Har du en surfplatta, eller en så kallad hybriddator som kan transformeras mellan bärbar PC och surfplatta, kan du växla mellan skrivbordsläge och det nya gränssnittet med paneler och appar. När du ansluter ett tangentbord till din surfplatta kan Windows 10 exempelvis gå över till skrivbordsläget.
Startmenyn har i sig blivit betydligt bättre – det tycker i alla fall jag. Istället för att bara plocka in startmenyn som den var i Windows 7, har Microsoft byggt om den och gjort en kombination av den traditionella startmenyn och den föraktade hemskärmen i Windows 8.
Startmenyn i Windows 10 har återinförts och blivit förbättrad. Nu är den en kombination av den traditionella startmenyn i Windows 7, och en bra variant i hemskärmen i Windows 8. Resultatet är väldigt bra.
Resultatet är riktigt bra. Du får nämligen tillgång till så kallade levande paneler direkt i startmenyn. för dina favoritappar. Designen på startmenyn är dessutom anpassningsbar, så att du kan justera den till att se ut som du vill. Det går att dra i den för att ändra storlek, du kan ändra dina paneler till olika dimensioner.
Renare och förändrat gränssnitt
Förutom att ha givit tillbaka skrivbord och startmeny till PC-användarna, har hela gränssnittet i Windows blivit förfinat. Fönster och ikoner har gjorts plattare, för att följa den designtrend som råder idag när skuggor och 3D-effekter plockas bort. Ett skäl till det här är att gränssnittet ska fungera bättre tillsammans med en pekskärm.
Gränssnittet i Windows 10 har blivit plattare och fått lite annorlunda och större ikoner för att passa på surfplattor – utan att påverka användningen med mus och tangentbord.
Dessa förändringar märks även i exempelvis Kontrollpanelen, där apparna har fått nya större ikoner. Det ser annorlunda ut jämfört med tidigare Windows, men det är inte svårt att lära sig. Upplägget är mer logiskt – något Microsoft har arbetat kontinuerligt med i sina olika Windowsutgåvor. Du har säkert märkt att saker har flyttats runt i Kontrollpanelen redan i Windows 7. De första dagarna kan det här kännas irriterande men sedan inser du att apparna har flyttats till mer logiska platser.
Microsoft har tillfört en del nya finesser – parallella skrivbord (eller virtuella skrivbord som de också kallats under alla de år som det funnits i exempelvis Unix) samt ett notiscenter.
Notiscentret i Windows 10 har förändrats flera gånger i och med nya Build-versioner till Technical Preview-utgåvan. Just nu ser det ut så här.
Det sistnämnda har blivit betydligt bättre under de senaste uppdateringarna av Windows 10 Technical Preview med allt fler ikoner för att hantera Bluetooth, WiFi, växla mellan skrivbord och tablet-läge för surfplattor, och så vidare. Och överlag är det riktigt bra.
Jag kan jämföra med notisfunktionen på mina Macar, som inledningsvis drev mig till vansinne med alla sina popup-rutor varje gång det kom ett nytt tweet eller en Facebook-uppdatering, men efter konfigurering fungerar de ungefär likadant. Notiscenter är en bra finess för att hålla koll på allting.
Microsoft kallar sin funktion för virtuella skrivbord, för parallella skrivbord. Det är en finess som har funnits via tredjepartsverktyg i många år, så det var på tiden att det införs.
Funktionen parallella skrivbord låter dig skapa flera olika skrivbordsskärmar, vilket är smidigt för dig som inte har flera skärmar. Om du ofta använder många olika program samtidigt, är det här rätt smidigt. Det är emellertid inget revolutionerande.
Som sagt, det har funnits i en evighet för Unix och Linux. Och det har funnits gratisprogam som fixar det i Windows i många år – till exempel Dexpot. Att ha det inbyggt i Windows är ändå trevligt.
I nästa del tittar jag på de största nyheterna i Windows 10 – att det kommer köras på alla enheter, samt universella appar och Windows Store.
TkJ förhandstittar på Windows 10
- Del 1: Windows 10: Hur bra kommer det att bli enligt TkJ?
- Del 2: Windows 10: Det här är den största nyheten…
- Del 3: Windows 10: Spännande för dig som utvecklar appar!